Multipor som indvendig efterisolering... & specielt som kælderisolering:
Til indvendig efterisolering af bygninger med hulmur over 'sokkel & jordhøjde' findes der flere forskellige løsninger på markedet.
Til indvendig efterisolering af meget gamle huse uden hulmur samt ældre kældre, findes der kun ganske få løsninger der er egnet til formålet... egnet pga. diffusionsåbenheden (fugten spærres ikke inde bag en dampspærre... og løsningen tåler den fugtpåvirkning som forekommer naturligt i væg-overfladerne).
Af disse ganske få løsninger, og specielt specifikt egnet til indvendig efterisolering af de kolde og fugtige ældre kælderydervægge så er Multipor, efter min mening, helt klart det bedst egnede produkt der findes på markedet sammenlignet med andre produkter.
Det er fordi at Multipor er så 'åben og porøs' et produkt som det er... en åbenhed og porøshed der netop gør at systemet har så høj en varme-isoleringsevne (varmeledningsevne λ på kun 0,040 W/mK) & samtidig er så fantastisk et fugtregulerende (densitet på kun 85-95 kg./mᵌ) isoleringsmateriale.
Materialet er altså ikke komprimeret eller hårdtpresset for at gøre det 'mere skruefast' som andre gængse 'kælder egnede efter-isoleringssystemer'... en skruefasthed som desværre også påvirker varme-isoleringsevnen i negativ retning i de andre gængse produkter på markedet, endda ret så væsentligt.
Multipor indeholder derimod en stor luftmasse, der gør at det samtidig kan optage og afgive fugt i ret så store mængder i takt med ydervæggenes- samt det indvendige klimas svingninger... altså, det er endda meget fugtregulerende.
Selvom det meget 'åbne' og luftholdige Multipor ikke er skruefast i sig selv, så er selve systemet i sin helhed skruefast hvis evt. ønsker til fremtidige fastgørelser i ydervæggene kan projekteres med ind i opgaven allerede fra start. Derved kan der kompenseres for befæstelse/ophængning af tunge emner i væggen så der efterfølgende nemt kan monteres fladskærme, hylder, skabe mm. på den færdigisolerede ydervæg... denne projektering foregår også ift. fastgørelse af radiatorer og el-installationer i samarbejde med jeres elektriker & vvs-installatør.
Dog handler det, så vidt muligt, om at undgå at placere møbler, større billeder, skærme og lignende på- eller tæt op langs ydervægge, så væggene fortsat har mulighed for at ’ånde’... og det altid uanset hvilke isoleringsmateriale der vælges. Derved kan fugten passere uhindret igennem ydervæggene begge veje og have mulighed for hele tiden at tørre op (diffusionsåben), således der ikke ophober sig fugt og dannes mug eller skimmel bag møbler/genstande.
Planlæg hellere større eller tunge emner op langs eller på skillevæggene fremfor ydervæggene.
Jeg anbefaler helt klart et komplet system med Multipor til indvendig isolering af ældre kældre & massive ydervægge uden hulmur, fremfor andre 'gængse' produkter på markedet... af samme årsag er det også det eneste indvendige efterisoleringssystem jeg er udførende i.
Som indvendig efterisolering af de kolde ydervægge ud mod bar jord i ældre kældre samt ældre massive ydervægge... så er konkurrerende 'skruefaste' produkter, efter min mening, slet ikke sammenlignelige på egenskaberne.